Óda a tiramisuhoz

2010.02.02. 23:08

A tiramisu kívánás hirtelen, alattomos kórság. Észrevétlenül tör rá az emberre, és ha elkapod, nem lehet szabadulni tőle!

 Bármikor, bárhol rádtörhet, még hóvégén is...

Megérik az elhatározás: készítesz egy adagot. De hamár lúd, legyen kövér, a dupla adagot, hogy 3napig tartson az öröm:)

Munkából hazafele elmész a messzebbi boltba, hogy ott olcsóbban vedd meg a mascarponet, ami még ott is felháborítóan drága.(500g alsóhangon 800 ft). Hamár ottvagy, veszel egy adag instantkávét is, ekkor jössz rá, miért is nem kávézol (600 ft 100 g igazi instantkávé).
Mikor elrobogsz a közelebbi boltba is, mert rájössz, hogy nincs otthon 4 db friss tojás, hangosan vered a fejed a falba, mert rájössz, ott olcsóbb a mascarpone.

Időről időre konstatálni kell persze, a tojásfehérje csak neked nem akar felverődni, és bármilyen kanalat is használsz a kulimász kenéséhez, az egészen biztosan képes elmerülni, mielőtt elkapod, bármilyen sűrű is a krém.

A legidegesítőbb felismerés persze az, hogy nem csak a polcon, vagy az azonos márka név alatt található, vagy azonosan kinéző, de még az egy zacskóban található babapiskóták se képesek egyazon módon szívni magukba a kávét, némelyik egy tizedmásodperc lógatás után is aléltan rogy bele a kávéba, míg a soronkövetkezőt háromszor is visszateheted, áll, mégcsak a színe se változik.

Az is nagy igazság, bármennyi kávét is főzöl le, épp az utolsó 6-7 piskótára nem lesz elég, és babapiskótából is mindig pont még 1-2 darab kéne, hogy 'full-house' legyen.

A végén a biztonság kedvéért a kakaópor beteríti arányosan az ebédlőasztalt, ahogy rázod ki a zacskóból, és természetesen konstatálod, hogy a hűtőbe se fér bele két ekkora jénai...

És mégis

És mégis ez a világ legfinomabb desszertje, és időről-időre érdemes nekiállni:)

Hozzávalók:
-500 g mascarpone
-10 dkg cukor
-4 tojás szétválasztva
-2bögre feketekávé
-500 g babapiskóta( egyenleges felületű a legjobb)
-1 kis rum
-1 kis kakaópor

A tojássárgákat fehéredésig elkeverem a cukorral, majd hozzáadom a mascarpone-t. Felverem a tojásfehérjét, és óvatosan hozzákeverem. (én ebbe is szoktam keverni egy kis rumot)
Közben főzök két bögrényi feketekávét egy nagyobb lapos edényben, és lehűtöm, majd beleöntöm a rumot.

Jénai aljára öntök a krémből, elterítem, rárétegezem a, egy pillanatra kávéba mártott babapiskótát egy sorba, majd krémet öntök rá ismét. Ezt így folytatom, míg minden el nem fogy. (nekem ebből két kisebb jénaira való szokott összejönni)
Az utolsó szint krém legyen, majd teaszűrőn keresztül megszitálom kakaóporral.

Lehűtve, másnap fogyasztandó.
 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://kontaroff.blog.hu/api/trackback/id/tr731724235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása